Als je serieus bezig bent met sporten, wil je natuurlijk ook je prestaties verbeteren. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je op letten? En waar kun je extra aandacht aan besteden? Dat lees je in deze blog.

Stel doelen en maak een plan

Het is belangrijk om te weten welk sportdoel je wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan doen. Stel daarom doelen voor jezelf en maak een plan om deze doelen te bereiken. Begin met een einddoel, zoals het rennen van een marathon en maak erna subdoelen per maand en per week. Zo wordt je niet overweldigd door je doelen, maar zorg je wel dat je je voortgang en ontwikkeling kunt meten. Bedenk ook hoe je je voortgang gaat bijhouden en hoe je eventueel je plan kunt aanpassen als het niet werkt. En vergeet niet om je successen te vieren. Ieder doel, hoe klein ook, is een feestje waard als deze behaald is.

Draag een Apple Watch

Een Apple Watch kan je helpen om je prestaties beter bij te houden en te analyseren. Met een Apple Watch kun je bijvoorbeeld je hartslag, afstand, snelheid en verbrande calorie├źn meten. Je kunt deze gegevens gebruiken om je voortgang te meten en je trainingen aan te passen. Bovendien kan een smartwatch je motiveren om meer te bewegen en gezonder te leven.

Draag je je Apple Watch tijdens het sporten? Investeer dan in verschillende Apple Watch bandjes. Een sportbandje is bijvoorbeeld van rubber gemaakt. Zo kun je het beter gebruiken bij het sporten en wordt zweet niet opgenomen in het materiaal.

Eet gezond en voedzaam

Gezonde en voedzame voeding is essentieel voor het verbeteren van je sportprestaties. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt om je spieren te herstellen en te laten groeien. Eet ook voldoende groente en fruit voor de benodigde vitamines en mineralen. Probeer daarnaast suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en kies voor gezonde, natuurlijke voeding.

Eet ook voor het sporten alvast eiwitrijk. Het lijkt tegenstrijdig, maar je lichaam heeft deze extra eiwitten nodig om het sporten goed aan te kunnen. Eet daarom een lekkere bak yoghurt voor je sportmoment.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van je lichaam na een intensieve training. Zorg daarom dat je voldoende slaapt, bij voorkeur tussen de 7 en 9 uur per nacht. Probeer daarnaast een regelmatig slaapritme aan te houden en vermijd het gebruik van smartphones of andere schermen vlak voor het slapen gaan.

Sport je in de ochtend? Zorg er dan ook voor dat je lichaam de rest van de dag de kans krijgt om rust te pakken. Plan daarom niet te veel afspraken achter het sporten en geef je lichaam de rust om weer op te laden.